EHBO-vereniging Koedijk

Toepassingen van het traumazwachtel

Het emergency bandage, Israëlisch noodverband of volgens het Oranje kruis in een wat zwakkere vertaling: traumazwachtel, is ontwikkeld in het Israëlische leger als verbetering op de ’klassieke’ verbandmiddelen en inmiddels over de hele wereld in gebruik. Het combineert het steriel afdekken van verwondingen en het eventueel aanleggen van een wonddrukverband in één handeling. Het kent veel manieren van toepassen, ook bijvoorbeeld bij het aanleggen van een stompverband. Het is er in drie vormen: standaarduitvoering, een uitvoering voor het verbinden van schotwonden en een uitvoering voor ernstige romp- en buikver-wondingen. Waarschijnlijk zullen we in de praktijk als hulpverlener alleen de standaarduitvoering gebruiken.

Het biedt de volgende voordelen: 


Het is gemakkelijk in gebruik, zonder veel oefening met goed resultaat toe te passen. Ook door degene die tijdens de lessen in eens tot de ontdekking kwamen dat ze als rechtshandige, met twee linkerhanden waren uitgerust. 


Het is snel toe te passen wat zo weer zijn voordelen heeft bij ongelukken met meerdere slachtoffers. 


De eenvoud van gebruik maakt, dat u het ook zonder hulp van een ander, makkelijk bij u zelf kunt aanleggen. 


Het bewijst ook vele goede diensten onder primitieve omstandigheden bij de technieken spalken, bodysplinting en het aanleggen van een tourniquet. Aangezien wij nooit onder primitieve omstandigheden hulp verlenen (wij hebben 112 !!!), zullen wij deze drie laatst genoemde technieken NOOIT toepassen. Houd dat goed in het achterhoofd als u naar deze instructievideo’s of eventueel andere, wat meer militair georiënteerde instructievideo’s elders op het internet kijkt.


De twee hier getoonde instructievideo’s demonstreren het gebruik van het traumazwachtel. Helaas zijn er nog geen instructievideo’s met Nederlands commentaar.